“Üniversite Acil Durum Paketi” açıklansın: Bu sorunları siz çözeceksiniz!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, “23 Mart gününden itibaren uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerde” uzaktan öğretimin başlayacağını açıkladı.

Türkiye’de hali hazırda 207 üniversite bulunuyor ve bu üniversitelerin en az üçte ikisini devlet üniversiteleri oluşturuyor. YÖK, 123 üniversitede UZEM (Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi) olduğunu açıklasa da bu üniversitelerin bile büyük bir çoğunluğunda uzaktan öğretimin yapılması için gerekli altyapıların olmadığı bilinmektedir. Bu durum başta vakıf üniversiteleri ve devlet üniversiteleri arasındaki öğrenciler arasında olmak üzere eşitsizliğe neden olacaktır.

Uygulamalı dersler için ise “Teorik kısımların uzaktan öğretimle yürütülmesi, uygulama çalışmaları için ise doğru zamanda sıkıştırılmış takvim programı uygulanması planlanmıştır.” şeklinde yapılan açıklama başta uygulamalı bilimler alanında eğitim gören öğrenciler olmak üzere yüz binlerce öğrencinin sorularını cevaplamamıştır.

KYK Yurtları’nın büyük çoğunluğunun karantina alanlarına dönüştürülmesiyle bu yurtlarda kalmaya devam eden öğrenciler yurtları terk etmek zorunda kalmıştır. Öğrencilere ulaşımlarını dahi sağlayacak destekte bulunulmamış ve öğrencilerin böyle bir dönemde kendi çözümlerini yaratmaları beklenmiştir. Yine aynı şekilde başta vakıf üniversitelerine bağlı yurtlarda olmak üzere, özel yurtlarda da öğrenciler zorla yurtlardan çıkarılmıştır. Yurtlardan çıkarılan öğrenciler barınma ve ulaşım sorunlarıyla karşılaşmanın yanı sıra ailelerinin yanına giden öğrenciler gidecekleri yerlere yeni koronavirüs Covid-19 taşıma pahasına yolculuğa zorlanmıştır.

Gençlik Komiteleri olarak Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının duyurulmasından sonra “Yeni Koronavirüs: #14Kural yetmez, #14Talep karşılansın!” diyerek 14 talep açıklamıştık. Yurtlara ilişkin açıkladığımız talepler siyasi iktidar tarafından ihlal edilmiştir. Tüm telekomüniskasyon hizmetlerinin de kesintisiz ve ücretsiz olmasını da özellikle vurgulamıştık. Yaşanan gelişmeler ışığında halk sağlığının korunması ve bu süreçte temel hakların gasp edilmemesi için bu konuda tekrara düşmeyi de göze alarak karşılanması gereken 14 talebe ek bir paket açıklıyoruz. Karşılaştığımız bu sorunların sorumlusu düzenden azade bir virüs olmadığı gibi sorunları giderecek olan da tek başına biz öğrenciler değiliz. Vakit kaybetmeden “Üniversite Acil Durum Paketi” açıklansın:

  1. Tüm üniversite öğrencilerine “Üniversiteli Bursu” verilsin!
    Üniversitelerindeki ucuza yemek yeme imkanından mahrum kalan, uzaktan eğitim ile internete erişmek zorunda olan tüm üniversite öğrencilerine bu ihtiyaçlarını karşılayabileceği destek sağlansın.
  2. Öğrenciler arasında eşitsizliğe neden olacak hiçbir uygulama yapılmasın.
    Üniversiteler ya da bölümler arası eşitsizliğe neden olacak bir uzaktan eğitim uygulamasıyla öğrenciler arasında eşitsizlik yapılmasın. Her üniversitenin eşit imkanlarla uzaktan eğitim verebilecek altyapıları hazırlansın.
  3. Bu süreç dönem sonuna kadar uzadığı takdirde KYK Yurtları veya özel yurtlar fark etmeksizin tüm öğrencilerin bu dönem ödediği tüm yurt ücretleri iade edilsin.
    Uzaktan eğitimin dönem sonuna kadar uzaması durumunda sadece bu sürecin başı değil, dönem başı baz alınarak hiçbir öğrenci yurdu ücretinin ödenmemesi sağlansın; ödenen ücretler öğrencilere iade edilsin.
    Uzaktan eğitimin dönem sonuna kadar uzaması durumunda bir sonraki yılın yurt ücretlerinde enflasyon ya da başka herhangi bir gerekçeyle hiçbir yurtta ücret zammı yapılmasın.
  4. Vakıf üniversitelerinde ücretli eğitim gören tüm öğrencilerin Bahar dönemi öğrenim ücreti iade edilsin.
    Uzaktan eğitimin devlet veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin tüm üniversitelerde eşit düzeyde sağlanması gereklidir.
    Bu süreç dönem sonuna kadar uzadığı takdirde vakıf üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler her türlü fiziki imkandan mahrum kalacaktır. Bu nedenle giderleri de azalacak vakıf üniversiteleri tarafından ücretli eğitim gören öğrencilere ücretler iade edilsin.
  5. Uzaktan eğitim sürecinde hiçbir öğretim üyesinden ücret kesintisi yapılmasın ve öğretim üyelerine internet kullanımı için ek destek sağlansın.