Atılım Üniversitesinin ardından KTO Karatay, Biruni, Bolu Abant İzzet Baysal ve Haliç Üniversiteleri de yüz yüze sınav kararı aldı. Sağlıksız ve eşit olmayan eğitime karşı, hayatlarını ve geleceklerini korumak adına birçok yetkiliyle iletişime geçen öğrenciler, haftalardır çıkar yol arıyor.
“Bizi önemsemiyorlar, sınavlarımızı ısrarla yüz yüze yapmak istediklerini söylüyorlar”
Haliç Üniversitesi öğrencileri sınavların neden yüz yüze yapıldığı sorusuna yanıt ararken öğretim görevlilerinin “Biz yaşça büyük ve riskli hocalar olarak bunu göze alıyoruz size ne oluyor?” tepkileriyle karşı karşıya kalıyor.
“Rektörlük ile öncesinde konuştuğumuzda sosyal mesafe kurallarına uyulacağını söylemişti”
Geçtiğimiz sene tıp ve hukuk fakültesi dışındaki bölümler için online (çevrimiçi) sınav kararı alan KTO Karatay Üniversitesi rektörlüğü, bu sene pandeminin daha geniş kitlelere yayılmış olmasına rağmen sınavları yüz yüze yapma kararı aldı.
Rektörlüğün ‘sosyal mesafe kurallarına uyulacağını’ söylemesine rağmen öğrenciler üniversitede ister istemez bu kurallara uyulmadığını, göstermelik önlemler alındığını, sınıfların kalabalık, molaların birlikte geçtiğini belirttiler.
Tıp Fakültesi öğrencileri diğer bölümler online eğitim alırken yüz yüze eğitime çağırıldıklarını, bilfiil her gün hastaneye ve gerekirse üniversiteye giderek her türlü riski almış olduklarını söyleyip “Karantinaya alınan çok fazla arkadaşımız oldu, içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sıkıştırılmış, telafi edilmesi gereken bir eğitim görmek yerine, daha seyrek ve verimsiz bir eğitim gördük.” diye ekledikler.
“Yetersiz önlem, verimsiz eğitim”
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi rektörlüğü, sağlık fakültelerinin hibrit eğitime geçeceğini söylemesinin ardından öğrencilere çok sıkı tedbirler alınacağını, aşı yapılacağını, sınıfların gruplara ayrılacağı ve sosyal mesafenin korunacağı vaatlerini sunuyor fakat öğrenciler tedbirlerin yetersiz kaldığını, ring seferlerinin seyreltildiğini ve taşımada pandemi kurallarına riayet edilmediğini belirtiyor.
Dekanlığın düzenlediği ankette öğrencilerin %60’lık kesiminin oyunu online eğitim lehine kullanmasına rağmen okulun yüz yüze eğitime devam ettiğini, öğrenciler tarafından bu karara itiraz edildiğini fakat dekanlık tarafından geri dönüş alamadıklarını ve sorunlarını dile getirdiklerinde öğretim görevlilerinin “Madem gelmek istemiyordunuz dondursaydınız.” gibi sözlerine maruz kaldıklarını söylüyorlar.
Yüz yüze eğitim kararı alan üniversitelerin öğrencilerinin ortak talebi, eğitime online (çevrimiçi) devam eden üniversitelerin öğrencileri gibi sağlıklı ve eşit bir eğitim alabilmek.