Atılım Üniversitesi virüs yaymaya devam ediyor

Üniversite Senatosu 8 Nisan’da aldığı kararda sınavların Ramazan sonrasına ertelendiğini fakat sınavların yüz yüze devam edeceğini açıkladı. Türkiye enfeksyon riskinin yüksek olduğu ülkeler listesindeyken bu karar çok riskli. Twitter’da Atılım Üniversitesi öğrencileri, hiçbir üniversite bu riski göze almıyor ve sınavları online yapıyorken, Atılım Üniversitesi’nin sınavları yüz yüze yaptığının cevabını arıyor.

Atılım Üniversitesi sınavları neden yüz yüze yapma kararında ısrarcı? Sağlıklı ve eşit eğitim isteyen öğrenciler, pandeminin nerdeyse başında sorulan bu soruya henüz yanıt alamadı.

“Bu karar öğrenciler arasında haksızlıklara yol açıyor”

Bir grrup öğrenci bu mağduriyeti sosyal medya mecralarında paylaşıp seslerini duyurmaya çalışıyor, alınan kararın hatalı olduğunu ve geri çekilmesini talep ediyorlar. Paylaştıkları yazılı açıklamada, YÖK’ün online eğitim ve online sınav yapma yetkisini üniversitelere bırakılarak sağlık ve not açısından öğrenciler arası haksızlıklara yol açtığını belirttiler. Dönem öncesinde yapılan ankette sonucun aksi yönde olmasına rağmen kararın rektörlüğe bırakıldığını belirttiler.

“Öğrenciler daha fazla riske atılmasın”

Öğrenciler yaptıkları açıklamada yaratılan eşitsizliğe dikkat çekerek “A Üniversite öğrencisi daha rahat notlandırmaya sahip oluyorken, B üniversite öğrencisi bu sebeplerden ötürü düşük not alıyor ve bu işe girerken veya staj başvurusu yaparken etkili oluyor. YÖK’ten istediğimiz şudur; karar alınacaksa tüm üniversiteler için alınsın ve şu an açık olan üniversitelerin öğrencileri daha fazla riske atılmasın.” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Öğrencilerin Atılım Üniversitesi rektörü Yıldırım Üçtuğ ile gerçekleştirdiği görüşmelerde; ailelerinde kronik rahatsızlıklar olduğunu belirterek sınavların yüz yüze yapılmaması gerektiğini söylemişlerdi. Rektör Yıldırım Üçtuğ yaptığı açıklamada “Ekmek için çalışan çocukları düşünün, başkalarının gazına gelmeyin” ifadelerini kullanmıştı. Açıklamaları yetersiz bulan öğrenciler sınavların yeterince zor olduğunu ve koşulları zorlaştırmanın, hayatları tehlikeye atmanın bir anlamı olmadığını çokça belirtmiş ve Atılım Üniversitesi önünde protestolar gerçekleştirmişti. Protesto esasında polisin ve üniversite yetkililerinin öğrencileri korkutmaya ve susturmaya yönelik söylemleri olduğu bilgilerini de almıştık. Protestoyu sonlandıran öğrenciler dağılmış fakat Rektörlük öğrencilere kulak tıkamış, sınavları yüz yüze yapmıştı.