Rektörünüzü Nasıl Bilirdiniz: Dükkan sahibi Nevzat! – Egehan Şahin

Rektörler üçe ayrılır: Yakından tanıyabildiklerimiz (örnekleri var mıdır bilinmez), sadece ismini duyduklarımız (bunlar şehir efsanesi gibi yaşar, yılda bir iki kere gözükürler), bir de bizim okulumuzda olduğu gibi sosyal medyadan ‘icraat’lerini gördüğümüz rektörler.
Rektörünüz bizim gibi 3. kategoridense kendisiyle kampüste veya etkinliklerde değil sosyal medyada şişirilmiş PR çalışmalarıyla, her şeyin ne kadar güzel olduğunu anlatan videolarla tanışırsınız.

Peki biz öğrenciler olarak rektörümüzü tanıyor muyuz veya ne kadar tanıyoruz? Nevzat Tarhan hakkında bilgi almak istersek internette kısa bir araştırmayla psikiyatrist, nöropsikolog, Üsküdar Üniversitesi’nin sahibi ve rektörü, Türkiye’de ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin yönetim kurulu başkanı olduğu gibi bilgileri öğrenebiliriz. Çünkü bunlar onu tanımak isteyen biri olursa bilmesini istediği bilgiler. Bir de detaya inmek gerekirse edinebileceğimiz bilgiler var onlar; ”Eşcinsellik elektrik verilerek tedavi edilebilir.” ve ” Solculuk hastalıktır” sözlerinin sahibi olması gibi bilgilerdir. Örnekleri çoktur.

Sosyal medyadan azmi ve hırsıyla tanıdığımız kendi gibi bir çok hastaya ve sonra hepimize ilham veren ne yazık ki 2019’da kaybettiğimiz Neslican Tay için ”Ölümle yüzleşebilseydi ölüm bilincine sahip olsaydı, seküler dünyanın dünyasallaşma rüzgarına kapılmasaydı dinlerin hayata anlam katma ve teselli gücünden faydalanabilseydi hastalığı düşman gibi görmezdi diye düşündüm.” mesajını paylaşan kişi de yine o prestij sahibi Nevzat Tarhan.

Biz rektör Nevzat Tarhan hakkında arama motoruna yazınca çıkan sıfatlardan fazlasını biliyoruz. Bu sebeptendir ki bir de rektörümüz Nevzat Tarhan’ı öğrenciler açısında nasıl bir rektördür bir anlatalım istedik.

Nevzat Tarhan üniversite değil, işletme yönetmeye çalışan bir rektördür. Eğitim, kampüs hayatı, kulüp faaliyetleri değil senelik ne kadar ücret alacağı ve reklama ne kadar para ayıracağı önemlidir onun için. Her yıl tercih dönemi %100 garantili staj ve iş imkanı yalanlarıyla çıkar ilk önce karşınıza Üsküdar Üniversitesi. Fakat ülkeye yüzlerce işsiz mezun sunmaktan, öğrencileri gerekli ve nitelikli eğitimden uzaklaştırmaktan ileri gitmeyen bir üniversitedir. Rektörü ve ‘sahibi’ de pek tabii bunların bilincindedir. Her yeni yıl yeni öğrenciler bu verilen sözlerin tutulmayışlarıyla yüzleşir. Reklam için ayrılan bütçe dudak uçuklatır ama bu reklamda yer verilen vaatlerin çoğu (staj imkanı, iş imkanı gibi)öğrencileri müşteri olarak görmelerindendir ki yerine getirilmez. İmzalar atılmış, kayıtlar yapılmıştır bir kere. Gerisi Nevzat Tarhan için teferruattır.

Gerçekliğe bakarsak birçok öğrenci verilen bu vaatler için onca üniversite arasından Üsküdar Üniversitesi’ni seçiyor. Misal Perfüzyon Teknikerliği öğrencileri de bu vaatlerle okula girip staj imkanı sağlanmadığı için mezun olamama noktasına gelmişlerdi. Okul yönetimi bu soruna okula aldıkları bozuk bir makine ile stajları okulun laboratuvar bölümünde yaptırarak ‘çözüm’ buldu. Bu duruma itiraz eden ama staj yapacak yer bulamayan bu öğrenciler mezun olabilmek için mecburen bu stajlarını okulun labarotuvarında yaptılar. Bu durumu sessizlik içinde kabul etmek istemeyen öğrenciler çokça yayılmış bu reklam filmlerinin gerçek versiyonunu çektiler o yıl Üsküdar Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencilere göstermek için. Kampüs içerisinde çektikleri video ile üniversiteyi anlattılar, reklamlarda yer alan vaatlerin aslında gerçekliği yansıtmadığını açıkladılar. Üniversite yönetimi onları tek tek köşeye çekerek çeşitli saldırılarla karşılık verdi bu gerçeği yayma girişimine. Rektör Tarhan dev aynasının önüne geçilmesinden rahatsız olmuştu.

Üniversiteye başlamadan önce öğrencilerden duyabileceğiniz tek güzel şey okulun tek kampüsü olan Çarşı yerleşkesinde kampüsü daraltan ve ağaçları kesen okula bitişik bir minibüs durağı inşaası için direnen öğrenciler iken duyabileceğiniz kötü şeylerin bir sınırı yok. Misal kulüp etkinliklerine hevesli öğrencilerin üniversitenin ilk kuruluş yıllarında açtıkları müzik kulübünün yılbaşı eğlencesi için mekan arayışına okulun ket vurarak ‘uygun bir yer olmadığını’ söylemesi üzerine müzik kulübünün okuldan ayrı kendi imkanlarıyla etkinlik yapmaya çalışmasını, bu etkinlikten sonra müzik kulübünün bir kaç girişiminin daha sonuçsuz kalmasıyla tek bir etkinlik yapmış olarak kalması sayısız örneklerden biri. Dar koridorları, normalde yer bulanamayan sınav haftaları ise bırakın kütüphaneyi merdivenlerden bile geçmenin mümkün olmadığı, pahalı yemekhaneye sahip ve bahçeli bir kampüs hayatını bile 5 yerleşkesinin sadece birinde bulabildiğiniz bu üniversitenin iyi yanı olarak ne gösterebiliriz diye düşündük ama bulamadık. Peki rektör yukarıda bahsettiğimiz bu sorunlarla ne kadar ilgilendi? Kendisiyle görüşüp çözüm aramaya çalışan öğrencilerle ne kadar mutahap oldu? Bu sorunun cevabını ise sizlere bırakıyoruz.

Pandemi döneminde de rektörün ani karar değişiklikleriyle türlü türlü mesajlar alirken, hem ödev veren hem sınav yapan hocalar yarı online yarı yüz yüze eğitim deneyen sınıflara 10 kişilik kontenjanlarla gidilen bir ‘Fİ-JİTAL’ sistem ve iptaller varken,
sınava giremeyen veya işaretleri gözükmeyen; şanslıysa tüm sınavı bitiren ama sistem hatası yüzünden sınavını yollayamayan, dahası ve en trajikomiği sistem hatası yüzünden girdiği telafi sınavında tekrar sistem hatası yüzünden sınavı sayılmayan öğrencilerde yılgınlık had safhaya ulaşmış durumda. Tekrar soruyoruz, öğrenciler bunları yaşarken rektörde durum ne? Keyif çayını yudumlarken gelen tepkilere “Abarttığınızı düşünüyorum” demekle meşguldür muhtemelen.

Biz Üsküdar Üniversitesi rektörü Nevzat Tarhan’ı saydığımız ve sayamadığımız sebeplerden kötü biliriz, bu yazımızı da “Rektörünüzü Nasıl Bilirdiniz” yazısıyla Verşan Kök ile ilgili yazan ve bu yazıdan dolayı kınama cezası alan ODTÜ’lü Tunahan arkdaşımıza armağan ederiz.

Not: Sosyal medyada yaptığı açıklamalarla diğer rektörlere nazaran daha popüler olduğunu bildiğimiz Nevzat Tarhan’ı ‘FETÖ’,’Ergenekon’, ‘Türk Psikiyatri Birliğinin hakkında açtığı dava’, ‘Defne Joy Foster’ın ölümünün ardından söyledikleri sözleri’ ve bunun gibi sayısız haberlerle internetten kolaylıkla siz de tanıyabilirsiniz.