Barınamıyoruz diyen öğrenciye ceza: “Barınma hakkımı almak için mücadeleye devam edeceğim”

Türkiye genelinde binlerce üniversite öğrencisinin kaldığı yurtlarda kötü koşullar gerekçesiyle protestolar gerçekleşmeye devam ediyor. Protestoya katılan öğrencilere yönelik yurttan atma ve burs kesme tehditleri ise yeni protestolara sebep oluyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Kontrol Otomasyon Mühendisliği bölümü öğrencisi Tarık Metin “barınamıyoruz” diyerek başlatılan öğrenci eylemlerine destek verdiği ve sosyal medya hesaplarından yurt koşullarını eleştiren paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle kaldığı Fatih Sultan Mehmet KYK yurdundan atıldı. Tarık Metin, atıldığı yurt olan Fatih Sultan Mehmet KYK Yurdu önünde bavulunu yakarak eyleme başladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan üniversite öğrencisi Metin:

“Ben arkadaşlarım yemeklerden zehirlenmesin, nitelikli yemeğe ulaşabilelim, yemekhane temiz olsun, yurtta her gün pis koşullara maruz kalmayalım istediğim için yurttan atıldım. Hala yurtta kalan arkadaşlarım her an yurttan atılma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Çünkü biz gençlerin gidecek yeri olmadığını biliyorlar, bizi sokağa atmakla yersiz yurtsuz bırakmakla terbiye etmeye çalışıyorlar.” dedi. 

“Bize reva görülen düzeni eleştirdim”

Yurt sorunlarını sosyal medya hesabından paylaşmasının yurt yönetimi tarafından açılan soruşturmaya kanıt olarak konulduğunu belirten Metin; “Siyasi görüşüm yurt müdürü ile uymadığı için, yurttan atıldığım takdirde ne yapacağım düşünülmeksizin yurttan atıldım. Gidecek yerim var mı? Öğrenim hayatım ne şekilde etkilenecek? Bunları düşünen kimse olmadı. 

Ben 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim, pandemi öncesi de bu yurtta kalıyordum. Şimdi ise en doğal hakkımı kullandığım, öğrencilere reva görülen bu düzeni eleştirdiğim ve daha iyisini istediğim için yurttan atıldım. Şimdi 20 yaşında yeri yurdu olmayan, barınamayan bir öğrenciyim. Benim durumumda olan yüzlerce arkadaşım olduğunu biliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Hakkımı her yerde savunmaya devam edeceğim”

Yurt yetkililerine seslenen Üniversite öğrencisi Tarık Metin: “Beni bizlere yakıştırdığınız, sağlığımızı hiçe saydığınız, niteliksiz böcekli yemekleri, pis oda koşullarını kabul etmediğim için mi sokağa attınız. Demokratik hakkımızı kullanmamız suç mu? 

Benim, yurt arkadaşlarımın, bütün öğrencilerin eli yakanızda. Hukuki süreçler devam ediyor. Hakkımı her yerde savunmaya, barınma hakkımı geri almak için mücadele etmeye devam edeceğim.” şeklinde konuştu.