Fransa’da Barınma Krizi: Öğrenciler Belediye Binaları ve Ulusal Meclis Önünde Kamp Kuruyor

Dünyada barınma krizi giderek artarken gençliğin krize yönelik tepkileri de yükseliyor. İrlanda’daki eylemlerden sonra Fransa’da Montpellier Üniversitesi Mücadele Birliği (SCUM), yetersiz barınma sorununa karşı Paris’te Ulusal Meclis önünde ve birçok noktada kamp kurdu. SCUM, hükümeti barınma krizine karşı hareket etmeye çağırıyor. Eylemdeki öğrencilerin barınma krizi ve mücadelelerine dair değerlendirmelerini Gençlik Komiteleri Çeviri Kolektifi çevirdi.

Fransa’da Barınma Krizi: Öğrenciler Belediye Binaları ve Ulusal Meclis Önünde Kamp Kuruyor

Bu sabah Montpellier Üniversitesi Mücadele Birliği (SCUM), öğrencilerin barınma sorununu protesto etti.

Montpellier Belediye Binası önündeki meydana çadırlar kuruldu. Öğrenciler ve SCUM öğrenci birliği üyeleri Montpellier’de yetkililere “yetersiz barınma” sorununu hatırlatmaya çalışıyor.

22 yaşındaki hukuk fakültesi öğrencisi Livia:

“Barınma krizi son birkaç yıldır büyümeye devam ediyor. Bu yıl barınamayanlara yenileri ekleniyor, 120 kişinin daha kalacak yeri yok. Bazıları geceyi arabada bazıları kamp alanlarında geçiriyor.”

Livia şunları da ekliyor:

“Montpellier’de iki sorun var. 116.000 öğrenci için 10.000 kişilik yer var ve kiralar çok pahalı. Belediyenin bir şeyler gerekiyor, sonuçta Montpellier harika bir öğrenci şehri olarak tanıtılıyor. Emlak işlerini özel kişilerin eline bırakmak yerine öğrencilerin insanlık onuruna yaraşır şekilde barınmasını sağlayabilirler.”

Dün Bordeaux, Lille’de eylem yapan öğrenciler bugün Paris’te Ulusal Meclis önünde çadır kuruyor. Bütçelerinin %56’sının barınma masrafına gittiğini belirten öğrenciler, ortalama kiranın 499 €’ya ulaştığını söylüyor. Kiraların bu denli artışı hali hazırda barınamayan öğrencileri daha kötü şekilde etkiliyor.

Ulusal Meclis önünde çadır kuran öğrenciler:

“Bu şekilde belki Macroncular artık harekete geçer ve öğrencilerin sorunlarına çözüm bulma zamanının geldiğini anlar!” diyor.

Kaynak: https://actu.fr/occitanie/montpellier_34172/montpellier-penurie-de-logement-les-etudiants-campent-devant-la-mairie_60135331.html