Öğrenciler kira artışlarını protesto için Long Room’a girişlerini kapattı.

Dublin’de öğrenciler, kanunen kira zamlarının %2’yi geçemeyeceği belirlenmiş bölgede öğrenci yurtlarına %2 zam gelmesini, okul kütüphanesi Book of Kells’in girişini kapatarak protesto ettiler.
Eylemi düzenleyen Trinity College Dublin Öğrenci Birliği (TCDSU) bu sabah yaptığı açıklamada “Trinity, öğrenci yurtlarından yılda 10 milyon Euro kazanıyor. Eğer bizden bu parayı alacaklarsa, biz de onlardan Trinity’nin en kârlı turizm cazibelerinden birini kuşatarak alacağız.”
Eylemciler sabah 9’da ellerinde “Sağmal İnek Değil Öğrenciyiz” “Boşta Ev Var Mı?” yazılı pankartlarla Long Room girişi önünde toplandılar.
TCDSU Başkanı László Molnárfi, ücretlerin piyasa ortalamasından da çok yükseldiğini ve zamlar sebebiyle okulu bırakan, derslerini sonraki dönemlere erteleyen öğrenciler olduğunu söylüyor.
“Bu kâr odaklı neoliberal barınma sistemine karşı çıkıyor ve artık yeter diyoruz.”
Bir öğrenci okulun öğrencilere “sağmal inek” gibi davrandığını söylüyor.
“Aslında burada olmak istemiyoruz, insanların Book of Kells’i görmesini isteriz ama okulun dikkatini çekecek tek şey bu.”
Öğrenci dekanı Dr. Richie Porter, Trinity News’e eylemin “amaca zarar veren” nitelikte olduğunu belirtti.
“Yedikleri kaba tükürüyorlar, önümüzdeki yıllar için ‘kira fiyatlarının sabitlenmesini’ istiyorlarsa bunu birçok forumda tartışabiliriz, ben Öğrenci Yaşam Komisyonu başkanıyım. Ama bana hiçbir şey vermiyorlar, bana bir şey verene kadar hiçbir şey yapmayacağım. Daha sonra pazarlık yapabiliriz, o zaman en iyi temsilcileri de yanımda getiririm.”

Book of Kells’i ve Old Library’yi görmek için bilet ayırtmış insanların girişi engellendi. Okul Old Library ve Book of Kells’in “şu anda halka açık olmadığına, daha sonra bilgilendirme yapılacağına ve bilet ayırtmış tüm müşterilere tam para iadesi yapılacağına” dair bir açıklama yayınladı.
Okul yönetimi “aksaklık” sebebiyle özür diledi ancak eylemden bahsetmedi.
Amsterdamlı Nora, bugünün Dublin gezisinin son günü olduğunu ancak öğrencileri takdir ettiğini söyledi.
“İçeriyi görmek istiyorum ancak öğrencileri takdir ediyorum çünkü aynı sorunu Hollanda’da da yaşıyoruz, makul fiyatlı barınma sadece öğrenciler için değil herkes için çok zor.”
Pek çok turistin eylem sebebiyle hüsrana uğradığını düşünse de “Bence içten içe onlar da [protesto] konusunda hem fikir. Çoğumuz çocuk sahibiyiz. Benim çocuğum da ev bulamıyor.” dedi.
Kanadalı bir turist Trinity News’e eylemcilerin “Toplantı ve gösteri yapma gücüne saygı duyduğunu ancak bunun zamlar üzerinde kaydadeğer bir etkisi olacağını düşünmediğini” söyledi. “Serbest piyasada yaşamıyor muyuz? Kiraların artışı durmayacak. Ancak tabii ki onların halini de anlıyorum.”
İrlanda Öğrenci Birliği (USI) başkanı Chris Clifford, bu eyleme katılmak zorunda kalmasının dahi kendisini hüsrana uğrattığını “Kimsenin gününü sekteye uğratmak için burada değiliz ancak Trinity, okulu bırakan, derslere devam edemeyen öğrencilerin hayatını mahvedecekse ayağa kalkıp sesimizi duyurmamız gerek.” sözleriyle dile getirdi.