Yükselen barınma krizine kulak verelim: Boğaziçi barınamıyor! – Demir Karabacak

Geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi’nde yurt krizi öğrencilerin Güney meydanda düzenlediği basın açıklaması ve bir haber kanalında çıkan çadırda yaşayan öğrenci haberiyle ülke gündemine girdi. 

Boğaziçi’nde yaşanan bu barınma krizi aslında okul yönetiminin bile isteye yarattığı bir mağduriyet. Üniversite yönetimi kendilerine bağlı 1. Kuzey Yurdu, 2. Kuzey Yurdu, 1. Kilyos Yurdu, Kilyos Otel Yurdu ve Superdorm yurdu ‘depreme dayanıklı olmadığı’ gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceğini açıklamasıyla bu malumun ilanı haline geldi. Bu yurtların alım yapmamasıyla okul toplam yurt kapasitesinin yarısını kaybetmiş oldu. Yukarıda bahsettiğimiz yurtlara öğrenci alınmayacağını daha öncesinden haber almış ve üniversite yönetimine bu boşaltılan yurtlardan doğacak barınma sorununu nasıl çözeceklerini sormuştuk. Onlar da kapasite artırımı, KYK’dan bir yurt tahsis edilmesi ve kulüp odalarının yurda çevrilmesi gibi seçeneklerden bahsetmişti. Kapasite artırımı dedikleri çözümün yurtlara ranza eklenmesi, salonların da yatakhaneye çevrilmesi olduğunu gördük. KYK’dan istenen yurt geçen sene de söyledikleri bir yalandı, tekrarladıkları yetmezmiş gibi bir adım atmadıkları da ayyuka çıktı. Bu önerilerinden gerçekleştirdikleri sadece kulüp odalarını boşaltmak oldu. Boğaziçi Direnişi döneminden beri çeşitli baskılarla kapatmalarla sindirmeye çalıştıkları kulüpleri şimdi odasız bıraktılar. Bu hamlenin genel barınma probleminin çözümüne katkısının devede kulak olduğunu çok iyi biliyorlardı. Yine de en kolay gözden çıkarılabilecek alanları yurt yapmayı tercih ettiler. Tüm bunların yanı sıra hali hazırda güçlendirilmesi tamamlanmış bir binayı yurt olarak kullanmayı önerdiğimizde okulun itibarını yükseltecek hocaların okula getirilmesi için lojman olarak tahsis ettiklerini bunun mümkün olmadığını söylediler. Yüzlerce öğrenci barınamıyorken itibardan bahsetmeye devam ediyorlar. 

Üniversite yönetiminin bizlerin barınma hakkını gasp eden, yüzlerce öğrenciyi sokağa mahkum eden bu kararlarına karşı herkesi ses çıkarmaya çağırıyoruz. Sadece Boğaziçi öğrencilerinin değil memleketin her bir köşesinde arkadaşlarımızın, halkımızın bu barınma krizini en acı şekilde yaşadığını biliyoruz. Bahaneler, oyalamalarla uğraşmayacağız. Barınma hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz! #BoğaziçiBarınamıyor