Hatay-İskenderun
Devletin herhangi bir yardımı henüz İskenderun’da hissedilmiyor. Halk kendi çabasıyla dayanışma örüp enkaz kazmaya çalışıyor.
Askerler halkla birlikte organize olmaya çalışıyor.
Çadır kent kurmak için çalışmalar sürüyor.
Güncel en önemli sorun su ve tuvalet yokluğu. Tuvalet yokluğundan dolayı büyük bir hijyen sıkıntısı var ve halk salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya.
Gaziantep
İl merkezinde büyük bir sorun yok ancak ilçelerin tamamı yıkık durumda. Neredeyse ayakta bina yok. İlçelerde insanların tamamı sokakta sayılır. Ortada hiçbir devlet kuruluşu yok arama kurtarma faaliyetleri ağır ilerliyor. İlçelerdeki çoğu enkaza daha başlanmamış bile.
Çadır kentler inşa ediliyor ancak tamamen yetersiz ve hiçbiri düzgün kurulmamış durumda. Bazı çadırlar kurulmadan bırakılmış. Çadırlarda yaşayanların hayatı da dışarıda kalanlardan farklı değil.
Yardımlar çok az gidiyor. Giden yardımlar sokak ortasına dökülüyor. İnsanların çoğunun doğru düzgün kıyafeti bile yok.
Diyarbakır
Depremden etkilenen vatandaşlara ve enkaz alanındaki görevlilere 6 ayrı noktada günlük 18.000 kişilik sıcak çorba servisi yapılmaya devam ediliyor.
Belediyeye bağlı Talaytepe Spor Tesisleri, Sümerpark Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, 75 Tenis kortu alanlarında günlük ortalama 2500 vatandaşa barınma, yeme içme hizmeti verilmeye devam ediliyor.
Arama kurtarma, barınma, yemek dağıtımı ve çadır kent alanlarında 24 saat çalışmalar devam ediyor.
Fırın ve gıda satışı yapan işletmelerde denetimler sürüyor.
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı 80 araç 380 personel ile çalışmalara devam ediyor.
Adana
Adana’da yıkılan 13 binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Şu ana kadar 360 kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla insan yaralı.
11 enkazda aktif olarak arama kurtarma devam ediyor. 100’ü aşkın bina ağır hasar almış durumda.
Bugün yaralı 53 depremzede Adana’dan askeri uçakla İstanbul’a getirildi.
Arkadaşlardan aldığımız aktarıma göre işlevsel bir alan olmayan Güzelyalı bölgesine ve semt pazarına AFAD, çadır kent kurmuş durumda.
Depremzedelerin ihtiyaçları gönüllü halk tarafından tedarik ediliyor ve dağıtımı yine gönüllü halk tarafından yapılıyor.
Şanlıurfa
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Urfa’da yıkılan bina sayısını 201 olarak açıklamıştı.
AFAD’ın Twitter adresinden yapılan açıklamada ekiplerin çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edildiği aktarıldı.
Halk her binada arama kurtarma çalışması yapılmadan çalışmaların sonlandırıldığını söylüyor.
Binaların hasarlı olmasından dolayı halk evlere girmiyor. Evine giremeyen halk çevre otellerde barınma ihtiyaçlarını gideriyorlar.
Erzak ihtiyacı giderilemiyor. Belediye yalnızca ekmek ve çorba dağıtımı yapıyor ve erişim kısıtlı.
Malatya
Merkeze gıda ve giyim yardımları ulaştı ancak AFAD’ın koordine sorunu nedeniyle bu yardımlar dağıtılamadı. Çadırlar ve soğuktan koruyacak olan eşyalar ise halka ulaşamadı. Halk soğukla ve barınamamakla sınanıyor.
Çadır bulabilen yurttaşlar çadırlarda elektrik olmadığı için çadırın içinde soba yakmak zorunda kalıyor. Çadır bulamadığı için barınamayan afetzedelerse başka şehirlere gitti.
Bölgede temiz su ve tuvalet sorunu çok fazla. Afetzedeler çamurlu su kullanmak zorunda kalıyor.
Kriz masalarında ve çadırlarda koordine asla yok.
Yeşilyurt ilçesinde 10 Şubat 07.50’de 5 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.