Atılım Üniversitesi korona yayıyor: İtiraz eden öğrencilere uzaklaştırma cezası

COVID-19 nedeniyle Türkiye’de bütün üniversiteler çevrimiçi sınav kararı aldı fakat Atılım Üniversitesi yüz yüze sınav kararında ısrarcı olmaya devam ediyor.

Atılım Üniversitesi’nde yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim bir arada gerçekleştiriliyor, sınavlar ise yüz yüze yapılıyor.

Atılım Üniversitesi, 2020-2021 Güz Dönemine İlişkin bir duyuru yayınladı. Bu duyurunun 1. 8. ve 9. madddelerinde eğitim modeli ve sınavlara ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemeye göre; eğitim-öğretim faaliyetleri kısmen yüz yüze kısmen uzaktan olmak üzere hibrit yapılacak. Tüm derslerin ara sınavları ve yarıyıl sonu sınavları üniversitede yüz yüze yapılacak ve sınavların yüz yüze yapılmasının mümkün olamayacağı bir ortam oluşması halinde, sınavlar güvenli bir sınav programı üzerinden yapılacak.

Bunun üzerine Atılım Üniversitesi öğrencileri Twitter’da #SınavlarİptalOlsun #AtılımOnlineSınavİstiyor #AtılımArtıkOnlineOlmalı #AtılımKoronaYayıyor hastaglar kullanarak bu mağduriyete bir çözüm yolu arıyorlar.

Karara itiraz eden 28 öğrenciye uzaklaştırma cezası

Tedbirlerin yeterli düzeyde alınmadığından şikayetçi olan ve bu itirazını sosyal medyada dile getiren 28 öğrenciye bir hafta ile bir dönem arasında değişen uzaklaştırma cezaları verildi.

Medyascope’tan Hazar Dost’un ulaştığı öğrenciler, yaşadıkları mağduriyeti anlatırken okul yönetiminin tutumunun yanlış olduğunu belirtti. 

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle okul tarafından arandığını belirten bir öğrenci, “30 Ekim’de arayıp soruşturmayı bildirdiler, 3 Kasım’da savunmamı yapmak üzere okula gittim. Okulda benim dışında 27 kişiye daha soruşturma açıldığını öğrendim” dedi. Soruşturma sonrası 10 Kasım’da ceza aldığını söyleyen öğrenci, “Ben bir haftalık uzaklaştırma aldım fakat diğer arkadaşlarım bir aydan bir döneme kadar daha büyük cezalar aldı.” diye konuştu.

Akademisyenler katılmıyor, öğrenciler sınava çağrılıyor

Atılım Üniversitesi’nin öğrenci konseyinde yer alan bir öğrenci, geçen hafta yapılan bir sınava, ilgili dersin hocasının “Kendimi tehlikeye atamam” diyerek katılmadığını, gözetmen olarak asistanını görevlendirdiğini söylüyor.

Öğrenciler, yaptıkları görüşmede rektörlüğün; yapılanın tamamen yasal olduğunu ve YÖK’ün üniversitelere tanıdığı hakkı kullandıklarını söylediğini belirtiyor. Öğrenciler “Online sınavlarda çok fazla kopya çekildiği ve adil bir sınav ortamı oluşmadığını bahane ediyorlar.” diyor.

“Bütün sistemler risk altında çalışırken neden eğitim feda ediliyor?”

BBC’ye konuşan Atılım Üniverstesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ “Ülke olarak bir neslin eğitiminin yüzde 40’ını çöpe atmış durumundayız. Bütün sistemler bu risk altında çalışırken neden eğitim feda ediliyor? Kaldı ki biz uçaklar ve iş yerleri ne kadar önlem alıyorsa kampüsümüzde daha fazla önlem alıyoruz.” diyor. Ancak öğrencilerin sosyal medyada paylaştığı görüntüler, tedbirsizliği gözler önüne seriyor.