Patriyarka ve sermaye suç ittifakı – Gizem Özdemir, Ebru Gürsoy

Taksim yıllardır muhalif kesime yasaklı. Yıllardır İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirdiğimiz gece yürüyüşümüz 2019’dan beri kışkırtıcı dozu artarak kadınlara ve lubunyalara kapatılmaya çalışıyor. Koltuğu sarsılmakta olan iktidar yıllardır yürüyebildiğimiz Taksim’i bu sene her sokak başına koyduğu polis ordularıyla kapatmayı başardı fakat kadınların sokaklarda buluşmasını engelleyemedi.

Bu yıl Taksim ve civarındaki tüm ara sokakların kapatılması, müdahaleler ve gözaltılara rağmen Karaköy, Cihangir ve Sıraselviler’de buluştuk. Her sene olduğu gibi bu sene de patriyarkaya, sermaye düzenine, erkek devletin kadın düşmanı politikalarına karşı; 1857’de yanarak can veren 129 kadının öfkesiyle, Cumartesi Anneleri’nin inancıyla, birbirimizden güç alarak isyanımızı sokaklarda yükselttik. Kadın hareketine karşı provakasyonlarının toplumda karşılığının olmadığını fark eden erkek devlet güç aygıtlarını üç yerde toplanmış kitleyi bir araya getirmemek ve Taksim’e girişimizi engellemekte kullansa da yoksulluğa, sömürüye, şiddete, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesine olan öfkemizi sokaklara taşımamızı engelleyemedi. Artan ekonomik kriz kadın kimliğimizden dolayı bizim üzerimizdeki baskıyı daha da arttırırken “geçinemiyoruz” gerçeğini milyonlara duyurduk. Eylemcilerin birkaç senedir Karaköy’e sürülmesi, direniş alanının Taksim olduğu gerçeğinin gözardı edilmesi bu sene Taksim’e giremememize neden oldu fakat kaybetmedik.

Bizler buluşamadığımız ama bulunduğumuz her noktada Farplas’tan gecemizi aydınlatan, Esenyurt depoda hakkını söke söke alan kadınların direnciyle suç ittifakı sermayeye ve patriyarkaya meydan okuduk. Ne evde babayı ne kampüste hocayı ne işte patronu ne de bizler katledilirken, tecavüze uğrarken yanımızda olmayan polisi tanıyoruz.

Taksim’e girişimizi engellemek için her yol polis ordularıyla kapatılmış olabilir ama biliyoruz ki Taksim’e giden yol birlik olmaktan geçiyor. Yaşadık, gördük, öğrendik. Bir sonraki seneye daha güçlü geleceğiz. Hiç bitmek bilmeyen bir öfkeyi örgütleyeceğiz. Sokakların da gecelerin de Taksim’in de sahibi biziz, geri alacağız!

Görsel: https://twitter.com/berfinjildirim/status/1501929773051768832?s=20&t=5zQRZrNZY3ay3aHerjSsqw