Lorenzo’nun ardından manifesto: “Artık yeter! Okullar şirket, müdürler CEO değildir!”

GK Notu: Lorenzo Parelli’nin zorunlu staj sırasında hayatını kaybetmesinin ardından İtalya’daki öğrenci hareketlerinden ve eylemleri organize edenlerden biri olan Movimento La Lupa bir manifesto yayınladı. Bütün öğrencileri günlerdir süren eylemlere katılmaya çağırıyorlar.

Stajın son günü, Lorenzo adında bir öğrenci… Kafasına çelik konstrüksiyon düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Olay birkaç saat önce Udine’deki bir inşaat şirketinde oldu.

Bu staj uygulamalarına dair söylenen “becerilere giden yollar” ve “yönelim geliştirme”nin ardında alternatif sömürü vardır. Biz öğrenciler, ücretsiz, güvencesiz, hakları olmadan ve diğer binlerce işçi gibi ölümcül risk koşullarında çalışıyoruz.

İş, işçiler için güvencesiz, yabancılaştırıcı, boktan, düşük ücretli, güvensiz olmaya devam ediyor. Geçen yıl İtalya’da işyerinde bin dört yüz ölüm vardı. Bu sefer işte olması bile gerekmeyen bir öğrencinin başına bunun gelmesi öfkeyi daha da artırıyor.

Hükümetin önceliği sağlık değil, güvenlik değil, bireyin kendini geliştirebilmesi değil. Lorenzo Parelli’nin ölümü sadece Burimec gibi küçük firmalarda olmuyor. ENI ve Zara gibi büyük şirketler de “gençlerin yaşadığı dünyayı geliştiriyoruz” derken; sebep oldukları büyük miktarlarda sera gazı emisyonlarıyla aslında bu gezegeni yok ediyorlar.

Okullar şirket değildir, müdürler CEO değildir, bilgi=kâr değildir!

Artık yeter! Artık başka yere bakmanın zamanı değil.

Şimdi kurtuluş zamanı.

Bunların bedelini ödeyeceksiniz, her şeyin bedelini ödeyeceksiniz.