Suruç ve Ankara saldırılarının talimatını veren IŞİD’liye para gönderen şirket kamudan hibe almış. – Hazar Dost

GK Notu: Katiller devlet eliyle fonlanır ve cezasızlıkla ödüllendirilirken Suruç anmasına çağrı yaptığı için biri yoldaşımız 6, Suruç anmasına katıldığı için 2 arkadaşımız hukuksuzca tutuklandı. Yıllardır emekle bedelle yürütülen Suruç için adalet mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Katillerden de katillere yol açıp yol gösterenlerden de hesap soracağız.

IŞİD’in Ankara ve Suruç’ta düzenlediği saldırıların faillerinden olan Durmaz kardeşlere Malatyalı bir şirketin fon sağladığı tespit edildi. Soruşturma sürerken şirketin ortakları, kamudan yüzbinlerce liralık hibe aldı; kârlarıyla birlikte 2017’de şirketten ayrıldılar…

2018’de Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasına giren bir MASAK raporu, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye’deki finans yapılanmasına dair farklı bir detayı ortaya çıkardı. 

MASAK, IŞİD’in Gaziantep’te kurduğu finans ağının, milyonlarca liralık bir hacme sahip olduğunu ortaya koyarken, Malatya’da bulunan bir şirketin, Ankara, Suruç, Gaziantep saldırılarının emrini veren IŞİD’in Gaziantep Emiri Yunus Durmaz’a ‘fon sağladığını’ da tespit etti. 

‘IŞİD’in Gaziantep emiri’ olan Durmaz, 103 kişinin öldüğü Ankara Gar, 33 kişinin öldüğü Suruç’taki canlı bomba saldırısını da organize etmiş, canlı bombaları alana bırakmıştı. Durmaz’ın canlı bomba Alagöz ile birlikte çektirdikleri fotoğrafları da ortaya çıkmıştı.

Durmaz’ın başında olduğu Gaziantep hücresi, 19 Mayıs etkinliklerine ve Ak Parti’nin Genel Kurulu’na saldırı yapacakları istihbaratının alınmasının ardından Gaziantep’teki bir eve yapılan baskın sonucu çökertilmişti. Durmaz, baskında intihar eylemi gerçekleştirerek ölmüştü. 

Finans ağında da adı geçiyor

2018 yılında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Yunus Durmaz’a, IŞİD’in mali emiri Fawaz Jubayr Al-Ravi’nin Türkiye’de koordine ettiği finans ağından fon sağlandığı tespit edildi. 

İddianamenin ilgili kısmında Mehdi Almalih, Khaled Alzoabi ve Mehmet Çağlar’ın ortak açtığı Hanif Dış Ticaret Limited Şirketi hakkında kolluk kuvvetlerinin araştırma yaptığı belirtilirken “Terör örgütünün Türkiye’deki sözde emiri olan ve 19 Mayıs 2016’da Gaziantep’te kendisini patlatan Yunus Durmaz isimli şahsa finans kuryeliği yaptığı tespit edildi” denildi. 

MASAK’ın sunduğu raporda ise Hanif Dış Ticaret Limited Şirketi dışında finans kuryeliğinde Malatya’da bulunan Borbay İnşaat Ticaret ve Sanayi isimli bir şirketin de kullanıldığı belirtiliyor. 

Malatya’da bulunan Borbay İnşaat Ticaret ve Sanayi isimli şirketin Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre ortaklık yapısında Eylül 2015’ye değişiklik yaşanıyor ve Mehdi Almalih, Khaled Alzoabi şirketin yeni ortakları oluyor. Suruç ve Ankara Gar saldırılarının yaşandığı 2016 yıllarında şirkette görev yapan isimlerden Khaled Alzoabi, 2017’de şirketten ayrılıyor. Fakat Alzoabi şirketten ayrılmadan, bir ay önce enteresan bir şey oluyor…

Kalkınma Ajansı’ndan 600 bin TL’lik hibe

Borbay Ticaret’e 2016’da gelen Suriyeli ortaklar, IŞİD bombacılarına finans sağlarken Fırat Kalkınma Ajansı, şirkete iki ayrı proje için en az 600 bin TL’lik hibe veriyor. Proje kapsamında verilen hibeyle fabrikaya makine alınıyor. 2017’deki ödenek verilecekler listesine ilk olarak yedeklerden giren şirket, ardından asil oluyor.  

Kalkınma ajansından alınan hibenin ardından Mehdi Almalih, Khaled Alzoabi, şirketteki paylarını satarak ayrılıyor…

‘Onlar dolandırıcıydı!’

10Haber’e konuşan Borbay isimli şirketin yöneticisi, 2015-2016 yıllarında şirketin zor durumda olduğunu belirterek Mehdi Almalih, Khaled Alzoabi’yle bu süreçte tanıştığını aktardı. 

İkiliyle Mehmet Çağlar vasıtasıyla tanıştığını anlatan yönetici, iddianame ve MASAK raporundan haberdar olmadığını belirtirken “‘Çok büyük bir pazarımız var, ihracatı katlarız’ diyerek yalan attılar. Sermaye koyacakları için kabul edildiler” diye konuştu. 

Mehdi Almalih, Khaled Alzoabi’nin güvensizlik yaratan davranışlarının ardından ise ortaklık bozuldu. İkili, sermayeleri ve karlarını alarak şirketten 2017’de ayrıldı.