ODTÜ’de, Boğaziçi eylemine katıldığı için işten atılan asistanlar anlatıyor

Bir süredir rektörlüklere kayyum atandığını biliyoruz ve kayyum atanan üniversitelerde tepkiler doğuyordu. Tepkiler Boğaziçi Üniversitesi’nde patlak verdi. Kayyum istemeyen öğrenciler kalabalık eylemler yaptı bu tepki sosyal medyada da yer buldu ve Boğaziçi Dayanışması 26 bin kişilik bir kitleye ulaştı. Kalabalık kitlelere hitap eden Boğaziçi Üniversitesi, üniversiteleri dayanışmaya çağırdı. Birçok üniversiteyle birlikte ODTÜ de dayanışma eylemleri yaptı ve eyleme dahil olan olmayan 10 öğrenci hukuksuz bir şekilde işten atıldı.

Hakan Kıyak, Zekiye Elif – ODTÜ Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Öğrencileri

Ne Olmuştu?

 Zekiye Elif: “Ben 4 aydır, Hakan 5 aydır öğrenci işlerinde çalışıyorduk, Hakan’ı bulmam gerekiyordu dışarı çıktım, Rektörlüğün önüne arkadaşlarıma Hakan’ı sordum ardından yukarı çıktım. 10 dakika sonra bizi arayarak kovulduğumuzu söylediler. İşten kovulduğumuzu söyleyen öğretmenimiz rektörlükten aradıklarını ve yapacağı bir şey olmadığını söyledi. Rektörlüğe çıkabilmek için bir sürü ÖGB ile mücadele ettik, sadece nedenini sormak istiyorduk. Gittiğimizde kapılarını kilitlediler, direkt görüşme sağlayamadık. Rektör, danışmanını aracı olarak kullandı.”

“Rektörlük herkesin birbirini tanıdığı, kolladığı bir ekip haline gelmiş”

En eski çalışanlardan olduklarını belirten Hakan Kıyak şöyle devam etti: “Bizden sonra 8 kişi daha çıkartıldı işten, öğrencilere söylenilen şey bütçe yetersizliği ve yetersiz yoğunluk halbuki bir hafta önce eleman alımı olmuştu. Bu olaylar çok net bir şeyin göstergesi artık belli ki ODTÜ gibi bir üniversitede bile olaylar keyfi bir şekilde ilerleyebiliyor. Biri, telefonuyla hesap vermeden kimseye sormadan rastgele öğrencileri işten çıkarabiliyor. Sonra utanmadan bizim ilgimiz yok denebiliyor. Bu da şunu gösteriyor; demek ki artık kadrolaşmış, herkesin birbirini tanıdığı, kolladığı bir ekip haline gelmiş. Biz ODTÜ öğrencisiyiz, bu süreçte desteğe bir sürü organizasyon geldi, asıl konuşması gereken rektörlük konuşmadı bizimle.”

“Rektörlükten telefon gelmişti fakat öğrenci işlerindeki bir iki müdürün de dirsek teması var”

“6 ocak günü ODTÜ bileşenleriyle yaptığımız eylemde meşru olmayan bir uyarı almıştık. Birkaç müdürün bizden rahatsız olduğunu düşünüyoruz. Bizim müdürümüz rahatsız değildi. Rektörlükten telefon gelmişti fakat öğrenci işlerindeki bir iki müdürün de dirsek teması var.”

“Ne yapacağımızı süreç belirleyecek”

Atılan toplam 10 kişinin önümüzdeki dönemde planlanan bir şey olmadığını söyleyen Hakan Kıyak, akademisyenler dahil birçok kişinin destek verdiğini belirtti. 

Boğaziçi Üniversitesi, Melih Bulu ve AKP ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hakan Kıyak: “ODTÜ ve Boğaziçi gibi öğrenci kitlesi siyasi olan üniversiteler hakim ideoloji tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor. Önce fişleniyor sonra sonra baskılanıyor ama bu hep vardı polis şiddeti, dikta rejimiyle daha bir görünür oldu.’”