Türk Tabipler Birliği’nden açıklama: “Vaka sayısı bakanlığın paylaştığından fazla”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Mart gecesi açıkladığı ilk vakanın ardından Türkiye, koronavirüs tehdidini ciddi şekilde hissetmeye başladı. Eğitim-öğretime ara verilirken, eğlence merkezleri bir sonraki emre kadar kapatıldı. Birçok işyeri evden çalışma modeline geçti. Önlemler alınırken vaka sayısı gün geçtikçe artıyor. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi, koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri ve Türkiye’deki durumu değerlendirdiği bir açıklama yaptı.

“Sahada eksikler var”

Merkez Konsey adına açıklamayı okuyan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Sahadan elde edilen gözlemlerin, belirtilen koşulların hayata geçirilmesinde eksiklikler” olduğunu belirten Adıyaman, “Öncelikle hastaların ve temas ettiklerinin saptanması ve Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul ettiği bu salgının ülkemizdeki yaygınlığının belirlenmesi için ulaşılmış olması gereken test sayısının çok gerisinde olduğunu belirtmek durumundayız” diye konuştu. 

“İşçilere evde çalışma olanağı veya ücretli izin sağlanmalı”

Üretim yerlerini, ofisleri ve işyerlerini kapatarak çalışanların evden çalışmasının veya ücretli olarak dinlenmelerinin olanaklarını yaratmak gerektiğini belirten Adıyaman, “İş toplantılarını ertelemek, işçi servislerinde ve toplu ulaşımda kalabalıkları önlemek, spor müsabakalarını iptal etmek, spor salonlarını, havuzları, müze ve tiyatroları, kültür ve sosyal merkezlerini, tiyatroları ve sinemaları kapatmak, bar, kahvehane ve restoranları kapatmak gerekmektedir” dedi.

“Sağlık çalışanlarının korunması gerekiyor”

Prof. Dr. Sinan Adıyaman, sağlık çalışanlarının süreç içerisinde korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Hastane acillerindeki hekimler ve sağlık çalışanları ile ve Korona hastalığı tanı ve tedavisi sürecinde aktif rolü olan branş poliklinik, laboratuar ve radyoloji bölüm hekim ve sağlık çalışanlarının  her türlü korunma gereksiniminin sağlanması, maske vb. ihtiyaçlarının eksiksiz olarak giderilmesi, çalışma saat ve koşullarının kendileri ve yakınlarının sağlığını da dikkate alacak biçimde düzenlenmesi ve bu sürecin orta uzun vade planlamasının yapılmasında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da dikkate alınması zorunludur” dedi.

Adıyaman, kendisine yöneltilen, “Sağlık Bakanlığı’nın verileri dışında size ulaşan veri var mıdır?” sorusunaysa, “Sağlık Bakanlığı bugün 18 vaka dedi ama bizim aldığımız duyumlar hasta sayısının daha fazla olduğu yönünde. Test sonucu pozitif gelen fakat 18 kişilik grupta yer almadığı, negatif test sonuçları bir kez daha yollandığında “pozitif” ya da “negatif” değil de, “yüksek riskli” diye tuhaf cevabın oluşturulduğu ve bir şekilde bunların genel toplam hasta sayısına ilave edilmediği şeklinde duyumlar alıyoruz. Bu sağlık çalışanları açısından büyük risk taşıyor. Yapılan testlerin negatifliği ile şüphe edilen hasta sayısı arasında fark varsa, bu ciddi problemdir. Bu şeffaflıkla ilgisi olmayan bir durumdur” dedi.