#KoronaRaporum: OSB’lerde çalışan 3.2 milyon işçi evde değil, fabrikada!

Erdoğan, Covid-19’un etkilerinden toplumu değil, şirketleri korumak için çabalıyor. 19 maddelik bir paket açıklayan Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun neşesini de kürsüden aktardı.

Erdoğan tarafından Covid-19 açısından risk grubunda bulunan emekliler için ise minimum ücret olarak sadece 1500 TL hak görüldü. İşçilere, işsizlere, gençlere dair alınması gereken hiçbir karar alınmazken bunların yanı sıra işçiler canları pahasına çalıştırılıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre 2019 yılında en az 1736 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmişti. Her yıl yüzlerce işçi iş cinayetlerinde ya da meslek hastalıklarına bağlı hastalıklarla hayatını kaybediyor. İş kazalarının sonuçlarıyla, meslek hastalıklarıyla işçiler yalnız bırakılıyor.

İşte bu günlerde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Covid-19 dünya halkları için ciddi riskler taşırken dünyanın dört bir yanında yine şirketlerin çıkarları korunuyor. Türkiye’de de işçiler, hem kendi canları hem aileri hem de halkımızın canı pahasına patronların “yüce çıkarları” için çalıştırılıyor.

Erdoğan’ın tüm patronları neşelendiren kararının karşısına bir başka neşelenen patron Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başkanı olduğu TOBB’un verilerini koyuyoruz. Aşağıdaki verilere bakarak yurttaşların hayatının ne boyutta riske atıldığını görebilirsiniz.

Organize sanayi bölgelerinde 3.2 milyon işçi çalışıyor

TOBB’un yayınladığı 2019 verilerine göre, en az 310 organize sanayi bölgesinde bulunan 75.681 çalışma alanında (fabrika, işletme) 3.179.754 işçi çalışıyor. Sadece İstanbul’da 677.474 kişi bu bölgelerde çalışıyor ve her gün şehrin çeşitli ilçelerine dağılıyor.

tablo tobb.org.tr’den alınmıştır

Yaklaşık 1.2 milyon işçi 250’den fazla işçiyle birlikte çalışıyor

Yine TOBB’un 2019 verilerine göre 1.144.479 işçi en az 250 işçiyle birlikte çalışıyor. 1.8 milyon işçi ise en az 100 işçiyle birlikte çalışıyor. Covid-19 riskine karşı işçiler için alınmış hiçbir önlem ise bulunmuyor.

tablo tobb.org.tr’den alınmıştır

Sadece 3 büyükşehirde 1 milyon işçi organize sanayi bölgelerinde çalışıyor

Organize sanayi bölgelerinde çalışan işçilerin illere göre dağılımını gösteren tabloda en yoğun 10 şehre bile baktığımızda 2 milyon işçinin buralarda çalıştığını, sadece İstanbul, Kocaeli ve İzmir’de bile toplam 1 milyon işçinin çalıştığını görüyoruz.

tobb.org.tr’de bulunan tablodan en çok işçinin çalıştığı 10 şehir belirlenerek tablo güncellenmiştir.

Not: Biz bu haberimizde sadece organize sanayi bölgelerinde çalışan işçilere dair bir veri derlemesi yaptık. Bunlara ek olarak birçok farklı yerde veya çalışma alanında milyonlarca işçi önlem alınmadan çalıştırılıyor ya da ücretsiz izne çıkarılıyor. Bunun yanı sıra işten atılan işçiler olduğunu da biliyoruz. Özetle, durumun vehameti 3.2 milyon işçi ile sınırlı değildir!