Tercih dayanışması: Tercih yapacaksan sor, üniversiteliysen anlat!

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, koşulları itibariyle birçok toplumsal kesim gibi öğrencilerin de hayatlarını ciddi anlamda etkiledi. Öğrenciler, online eğitimdeki fırsat eşitsizliğinden, merkezi sınavların belirsizliğine; yurtların apar topar kapatılmasından, iade edilmeyen öğrenim ücretlerine kadar birçok sorunla karşılaştı. Özellikle lise ve üniversite sınavına girecek öğrenciler onlara hayatlarının geri kalanının belirleyeni olarak öğretilen, rekabetçiliğe ve yalnızlaşmaya dayalı bir sınav sisteminde yükleri yeterince ağır değilmiş gibi bir de hem kendi hem de ailelerinin sağlıkları konusunda endişe etmek zorunda kaldı. Bunu kabul etmeyen gençlik parolasını ‘DAYANIŞMA’ olarak belirledi ve mücadelesini büyütmek için tüm imkanlarını zorladı. Sosyal medyadan, sokağa çeşitli mücadele yöntemleri belirleyip seslerini her kesime güçlü bir şekilde duyurdu.  

Lise Komiteleri ve Gençlik Komiteleri olarak YKS ve LGS’nin pandemi koşullarında gerçekleşmemesi talebini bütün yöntem ve araçlarımızla görünür kılmaya çalışıp, öğrencilerin bu talebinin karşısında konum alan bütün kesimleri teşhir ettik. Öğrencilere sağır siyasi iktidar ise, pek de şaşılmayacak şekilde safını sermayeden taraf belirledi. Öğrenciler bu taraf seçimine tepkisini Erdoğan’ın yaptığı YouTube toplantısında “Oy moy yok!” sözleri ile gösterdi.

Tepkimizi gösterdik ve sınava girdik, peki dayanışmamız bitti mi? Hayır, bitmedi! Çünkü LGS ve YKS sürecinde sınava giren arkadaşlarımızın yakından tanık olduğu ve üniversite yönetimiyle ‘biz bir aileyiz’ mottosuyla başlayan ilişkisinin, kayıttan sonra hızlıca değişen dinamiğini bizzat deneyimlemiş üniversite öğrencilerinin çok iyi bildiği öğrencinin yanında değil, tam karşısında olan konumlanış devam edecek. İşte tam da bu yüzden tüm üniversite öğrencilerine ve tercih yapacak olan bütün öğrencilere çağrı yapıyoruz: Gelin dayanışmayı bir adım ileri götürelim!

Nasıl mı?

  1. Üniversitelerin gerçeklerini anlatacağız: Okuduğumuz üniversitenin tanıtımını konun koridorlarını en iyi tanıyanlar olarak biz yapacağız. ‘’Reklam giderleri’’ adı altında üniversite bütçesini şirketlere aktaran üniversite yönetimine bir çift sözümüz var: Yaptığınız yalan reklamları teşhir edecek, üniversitenin gerçek sahiplerinin gözünden kampüslerimizi tanıtacağız. Yemekhane ücretlerinden akademik kadrosuna, staj imkanlarından kulüp faaliyetlerine kadar her şeyi konuşacağız, üniversiteliysen üniversiteni tanıtmak için bize ulaş! Tercih yapacaksan sorularını sormak için bize ulaş!
  2. Okuduğumuz okulu tercih etmeyi düşünen veya tercih yapıp kazanan arkadaşlarımızın soruları ve ihtiyaçlarına birlikte çözüm arayacağız.
  3. Sınava girmiş arkadaşlarımıza tercih dönemi başladığında KADIKÖY ve SULTANBEYLİ’de bulunan tercih merkezlerine gelerek üniversite seçimi konusunda danışmanlık alabilirsin. 
  4. Tercih merkezlerine ulaşım imkanı olmayan arkadaşlarımız için ise tercih hattı kuracağız ve bu hat üzerinden iletişime geçerek bilgi alabilmelerini sağlayacağız. Tercih hattını arayarak bilgi edinebilirsin.
  5. Üniversiteli arkadaşlarla organize edeceğimiz online toplantılara katılarak tercih edeceğin üniversiteye dair sorularını sorabilirsin.
  6. Yapılacak çalışmaları takip etmek, bilgi paylaşımını ve dayanışmayı sürdürmek üzere “YKS 2020-Tercih Hattı” WhatsApp grubuna katılabilirsin.

Gençlik Komiteleri ve Lise Komiteleri olarak, ilk günden bu yana gençler arasındaki iletişim ve dayanışmayı kuvvetlendirmek, mücadele alanlarımızı genişletmek için çalışıyoruz. Bu çağırımızın ulaştığı tüm genç arkadaşlarımızı ne yalnızlaşmayı ne de sesimizin bastırılmasını kabul etmediğimizi göstermeye çağırıyoruz!