YKS’ye girecek öğrenciler: Sınav ertelensin – MA

Lise Komiteleri’nden arkadaşlarımızın, pandemi sırasında gerçekleştirilmesi planlanan YKS’yi ve “YKS Ertelensin!” mücadelesi hakkında Mezopotamya Ajansı’na verdikleri röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Üniversite sınavına girecek öğrenciler, LGS sınavda yaşananlara dikkati çekerek, bu durumun kendileri için tehlikeli olduğunu ve bu nedenle sınavın ertelenmesini istedi.Öğrenciler, veliler ve eğitimciler başta olmak üzere milyonlarca insan salgının başından beri sınavların ertelenmesi için mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sınavında yaşanan görüntüler ise ertelenmesi için uğraşanları haklı gösterir durumda. Bu hafta sonu ise Yükseköğretim Kurumu Sınavı (YKS) yapılacak ve bu sınava 2 buçuk milyon öğrenci girecek. Sınavın ertelenmesi için son ana kadar mücadele veren insanlara ise yetkililer kulaklarını tıkadı. Hafta sonu sınava girecek olan Lise Komiteleri üyeleri İbrahim Keskin ve Emin Beyaz’la salgın sürecinde girecekleri YKS’yi ve bu süreçteki psikolojilerini konuştuk. 

‘ÇALIŞMAMIZA RAĞMEN VERİMSİZ GEÇTİ’ 

Öğrencilerin sınava bir yıl boyunca hazırlansa bile son 3-4 ayın çok önemli olduğunu belirten İbrahim Keskin, salgının en önemli süreçte başladığını söyledi. Keskin, “Aileme bulaştırmamak için öğrenci evine çıktım. Sabah ders çalışmak için yataktan kalkıyorsun fakat kendini bunalımda buluyorsun. Kafanı ne kadar kitaptan kaldırmasan bile ilerleme kaydedemiyorsun. 4 ay boyunca çalışmamıza rağmen bu zaman çok verimsiz geçti” dedi. 

SALGIN STRESİ ARTTIRDI  

Keskin, salgın sürecinde sınava hazırlanmanın nasıl bir duygu olduğunu ise şu şekilde aktardı: “Haberleri açıyorsun, bir tablo görüyorsun 20 kişi ölmüş, bin 500 kişi de hastalanmış. Bunun tedirginliği ve stresiyle zamanın geçiyor.  Daha sonra sınav yaklaşırken hastalığı kaparsam ve ders çalışamazsam korkusu ortaya çıkıyor. Bu korku senin dışarı çıkmanı engelliyor.  Evde duvarlar üstüne geliyor ve nefes almakta zorlanıyorsun.” 

‘KORKUYLA SINAVA GİRİYORSUN’ 

Geçen hafta liseye geçiş sınavını hatırlatan Keskin, sınava giren öğrencilerin maskenin sınavı verimsiz kıldığını paylaştı. Keskin, “O sınavda hasta olarak sınava girenler oldu. 14 gün karantina da kalarak sınava girmek bir insanın psikolojisini çok değiştirir. O halde sınava giriyorsun ve belki de birisine bulaştıracağım korkusuyla sınavını yapıyorsun” dedi. 

‘MASKEYLE 2 SAAT NASIL GEÇECEK’  

Sınava normal bir zamanda girmenin bile aşırı stresli olduğunun altını çizen Keskin, salgın sürecinde sınava maskeyle girileceğini söyleyerek, maskeyle 5 dakika yürümek bile sorun olurken sınavda nasıl olacağını düşünemediğini ifade etti. Keskin, “Sınava girecek astım hastaları da olacak ya da gözlükle girmek zorunda olanlar, onlar maskeyle 2 saat nasıl geçirecekler” ifadelerini kullandı.  

‘ÖĞRENCİLERİ MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ’  

Salgının başından beri sınavların ertelenmesi için öğrenciler olarak mücadele ettiklerini belirten Keskin, bu mücadeleyi sadece kendileri için değil herkes için verdiklerini söyledi. Sınava 2 buçuk milyon öğrencinin gireceğini sözlerine ekleyen Keskin, “Vaka sayılarında tahmin bile edilemez bir artış görülebilir. Öğrencisinden ailesine kadar kimse bu sınavın yapılmasını istemiyorken, sınavın yapılacağı söyleniyor. Burada bir çıkar ve menfaat ilişkisi güdülüyor” ifadelerini kullandı. Keskin, “Bu süreçte sınavı yaptık, bitti olmayacak. Gençler buna izin vermeyecekler. Lise Komiteleri olarak biz bu süreçte sınavın ertelenmesi için öğrencilerin yanındaydık. Bundan sonra da yanında olacağız. Bütün öğrencileri mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu. 

‘PLANLARIMIZI TEMMUZ’A GÖRE YAPMIŞTIK’ 

Emin Beyaz ise sınava hazırlanmak için seneye iyi başladığını fakat salgından dolayı çalışmalarının sekteye uğradığını ifade ederek, “Sınava girsek bile kötü şartlarda gireceğiz. Bütün dünyada sınavlar erteleniyor, fakat bizde ertelenen sınav tekrardan geriye alınıyor. Bizim 80 günümüz varken bir anda 50 günümüz kaldı. Planlarımızı Temmuz’a göre yapmıştık. Bütün planlarımız yıkıldı. Tüm bu ortamda kendimizi sınava hazırlamaya çalışıyoruz” dedi. 

‘NEDEN 3 AY EVDEYDİK’ 

Sınava öğrencilerin maskeyle girecek olmasını hatırlatan Beyaz, evde maskeyle soru çözmeye çalıştığını fakat çözemediğini söyledi. Beyaz, “Her gün ülkede bin 500 yeni vaka açıklanırken biz sınava gireceğiz. Sınavda yanındaki öğrencinin hasta olma potansiyelini düşüneceksin. Ortaya kötü bir durum çıkıyor. Öğrencileri 3 ay boyunca eve hapis ettiler ama şimdi 2 buçuk milyon öğrenciyi sınava sokuyorlar. Madem virüs bu kadar önemsizdi ve sınava sokacaktın, neden biz 3 ay boyunca evdeydik” ifadelerini kullandı. 2 senedir sınava girdiğini fakat istediği puanı alamadığını ifade eden Beyaz, bu şartlar altında sınava girdiğinde yine istediği notu alamayacağını belirtti.  

’14 SENELİK EMEĞİMİZ HİÇE SAYILDI’ 

Sınavın erken yapılması kararıyla öğrencilerin sağlıklarının hiçe sayıldığının altını çizen Beyaz, şunları söyledi: “Temmuz’da yapılacak sınavın erkene alınması ekonominin, kapitalistlerin kazancı için yapıldı. Öğrenciler olarak bu sistemde yerimiz olmadığını biliyorduk. Fakat bunu 13-14 senelik emeğimizi hiçe sayarak göstereceğini tahmin etmiyorduk.  Okulların Eylül ayına kadar kapatıldığı bir ortam da biz sınava girmeye zorlanıyoruz. Bu kadar tezatlık içerisinde riske girmek istemiyoruz. Bu kadar tezatlık içerisinde sınava girmek istemiyoruz.”