Öğrenciye pandemi yok mu?

Bugün, 15 Mayıs 2020 günü 2.5 milyon öğrencinin “YKS ertelensin!” talebini ÖSYM İstanbul Sınav Merkezi (Üsküdar) önüne taşıdık. Basın açıklaması metnini sizinle paylaşıyoruz:

Basına ve kamuoyuna,

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 nedeniyle ertelenen YKS bir ay öne çekildi ve bu kararla 2.5 milyon öğrenci mağdur ediliyor. Biz bu kararın iptali ve YKS’nin ertelenmesi için buradayız.

Biz en az 12 yıldır okul sıralarında eğitim gören 2.5 milyon öğrenciyiz.

Hayatını bu sınav üzerinden şekillendirmek zorunda olan; geleceği için birbiriyle yarışmak, birbiriyle rekabete girmek zorunda bırakılan; ödevlerle, sınavlarla yılları çalınan ve hayalleri için çalışmaya devam eden genç milyonlarız.

Kıt kanaat gelirini bizim eğitimimize harcayan emekçilerin çocuklarıyız. Hala büyük çoğunluğu dershane ücretlerini bile ödeyemeyen yoksul milyonlarız.

Biz geleceği iki buçuk saatlik bir sınava sıkışan milyonlarca üniversite adayıyız.

İŞTE BUGÜN BURADAYIZ!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na her yıl zam yaparak sınavı bir kar kapısına dönüştürenler, şimdi de bu yetmezmiş gibi turizm patronlarının karı için bizi ölüme gönderiyor. Tüm dünyayı saran Covid-19 Pandemisi nedeniyle YKS tarihini önlem amacıyla önce erteleyenler sonra da apar topar geri çekiyor. Her gün 50’den fazla insanın öldüğü açıklanırken 2.5 milyon öğrenci 40 gün sonra sınava girmeye zorlanıyor.

Biz bunu kabul etmiyoruz. Bugün buradan haykırıyoruz: YKS’yi erteleyin!

YKS’yi ertelemezseniz virüsün yayılması durumunda sorumlu bir kez daha siz olacaksınız. Herhangi bir öğrencinin ya da bir öğrenci yakınının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesinin sorumlusu, bizlerin katili olacaksınız. Bunları bildiğinizden eminiz. Peki neden böyle bir karar açıkladınız? Biz söyleyelim: Çünkü bizi sesinizi yükselttiğinizde susan, karar verdiğinizde bu karara her halükarda uyan itaatkar gençler sanıyorsunuz. İstediğiniz kararı alıp sonra da sorumluluktan kaçabileceğinizi sanıyorsunuz. Ama o iş öyle değil!

İspatıdır, attığımız milyonlarca tweet bunun.

İspatıdır, 30 dakika ek süreyle bizi kandırmaya çalışmanız.

İspatıdır, baraj indirme kararıyla bizi susturmaya çalışmanız.

Bizi bu verdiğiniz rüşvetlerle kandıramayacağınızı göstermek, milyonlarca arkadaşımızın sesini bu kararın sorumlularından olan ÖSYM önünde büyütmek için burdayız.

Öğrenciye pandemi yok mu?

Haftalardır sokağa çıkma yasağıyla evlerde olan biz milyonların sınıflarda buluşmasını istiyorsunuz. Evlerimizden çıkıp toplu taşıma araçlarına binip yüzlerce insanın arasından geçip sınıflarda buluşmamızı bekliyorsunuz. 2.5 milyon öğrenci ve ailesinin sağlığı için ise tek önleminiz maske takılması! Maske takarak virüsten korunabileceksek neden haftalardır milyonlarca gencin sokağa çıkma yasağı var? Biz maske takarak korunamayacağımızı biliyoruz. Peki siz hiç maske takarak geleceğinizi belirleyen bir sınava girdiniz mi? Bizim girmemizi de bekleyemezsiniz.

YKS’ye 81 gün kala sınavı öne çekip kalan gün sayısını 53’e indirdiniz. Bizden çaldığınız şey sadece 4 haftamız değil, geleceğimizdir. Bizden çaldığınız şey emeğimizdir. Soruların çalındığı yıllardan sonra bile kalemlere “Emeğiniz emanetimizdir!” yazan ÖSYM, bu yıl daha sınav başlamadan emeğimizi çalmaya kalktı. Biz emeğimizi de geleceğimizi de size bırakmayacağız.

Geleceğimizi size bırakmayacağız çünkü sizin tabirinizle yarınların sahibi olan biz gençler, bugünlerin misafiri olmayacağız. İtilip kakılan olmayacağız. Bir kişinin iki dudağının arasından çıkan bir lafla boyun bükmeyeceğiz. Başımız dik çünkü biz yanlış hiçbir şey yapmadık. Siz 2.5 milyon öğrenciye yanlış yaptınız.

Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü bir sınava hazırlanan milyonlarca öğrenci olarak size soruyoruz: 2.5 milyon yanlışınızı kurtarabilecek doğrunuz var mı?

Biz söyleyelim: YOK!

Talebimiz son derece açık ve net: Virüs tehlikesi ortadan kalkmadan sınava girmek istemiyoruz. Geleceğimizle yaşamımız arasında tercih yapmak istemiyoruz. YKS’nin sağlıklı koşullarda yapılmasını istiyoruz.

2.5 milyon öğrencinin ve yakınlarının tek bir talebi var: YKS’nin öne çekilmesi kararı iptal edilsin, YKS ertelensin!

Gençlik Komiteleri