#KoronaRaporum: Farklı ülkelere bakış – 6 | Almanya, İspanya

Covid-19’a ilişkin Almanya ve İspanya’da da şirketlerin çıkarlarını korumaya dönük paketler açıklandı. Almanya ve İspanya’dan yaptığımız yayınlara da haberimizde yer verdik.

Almanya

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile birlikte 13 Mart’ta şirketler korumak için kapsamlı bir “koruyucu kalkan” oluşturdu. Bu kalkan işyerlerini korumak ve her büyüklükte ve sektördeki şirketlerde iflasın önüne geçmeyi amaçlıyor.

Sağlık sisteminin korunmasını sağlamak için Hükümet tarafından aşağıdaki önlemler alındı:

  • Federal Sağlık Bakanlığı bütçesine koruyucu ekipman ve Robert Koch Enstitüsü için bir milyar Euro daha eklendi.
  • Federal Araştırma ve Eğitim Bakanlığına aşı geliştirilmesi için 145 milyon Euro ayrıldı.
  • Gümrükler, koruyucu maske, gözlükler ve koruyucu giysilerin ihracat yasağının uygulanmasını kontrol edecek. Böylece Avrupa Birliği ülkelerine bile ihracatın önü kesilecek.

Etkilenen şirketleri ve işyerlerini korumak için, krizden iyi bir şekilde geçmelerine yardımcı olacak çok sayıda önlem alınacak. Hiçbir şirketin pandemi sonucu ortada kalmaması ve mümkünse hiçbir işyerinin kaybedilmemesi hedefleniyor. Bu hedeflerin gercekleşmesi icin aşağıdaki girişimler planlanmaktadır:

  • Şirketlere, serbest meslek sahiplerine ve serbest çalışanlara yardım amaçlı devlete ait KfW bankacılık grubu, çeşitli kredi programları sunacaktır.
  • Etkilenen şirketler KfW kredilerine konut bankalarından erişebileceklerdir.

Şirketlere vergi indirimleri

Her ölçekteki şirketler, likiditelerini artırmak için vergi yardımı alabilecek. Koronavirüsünden doğrudan etkilenen şirketler için, 2020 sonuna kadar aşağıdakiler geçerlidir:

  • Vergi daireleri vergi borçlarının taksitle ödenmesine izin verecektir.
  • Vergi ön ödemeleri ayarlanabilecektir.
  • İcra tedbirlerinden feragat edilecektir.

Çalışma ve gelir

Şirketler, çalışanların en az % 10’unun zarardan etkilenmesi durumunda kısa süreli iş yardımlarına başvurabileceklerdir. Kısa süreli çalışma maaşı ile, etkilenen şirketlere Federal İstihdam Bürosu ücret ve sosyal güvenlik primi ödeyecek. Buna taşeron işçileri de dahil.

Covid-19 krizinin bir sonucu olarak aniden geliri olmayanların geçimlerini sağlayabilmeleri gerekir. Temel güvenlik sistemi bu amaçla Almanya’da mevcuttur. Sadece çalışanlara değil, aynı zamanda serbest meslek sahiplerine de açıktır. Hızlı ve bürokratik olmayan yardım sağlamak için, ödeme öncesinde yapilan varlık kontrolünden birkaç ay icin vazgeçilecektir.

Avrupa Birliği’nden sermayeye tam destek

Covid-19’un etkileri tüm Avrupa için geçerli. Bu nedenle önlemler diğer Avrupa hükümetleri ile birlikte alınacak. AB Komisyonu Avrupa çapında Covid-19’dan etkilenen şirketlere likidite kıtlığı için, 25 milyar Euro yüksekliğinde bir “Corona Müdahale Girişimi” planı oluşturacaktır.

İspanya

Hükümet’ten şirketlere 200 milyar Euro

Başbakan Pedro Sánchez tarafından ilan edilen 200.000 milyar Euro, İspanyol gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık% 16’sına denk geliyor. Bu çarşamba günü resmi bülten tarafından yayınlanması beklenen kararname bir ay boyunca geçerli olacak, ancak Hükümet pandemi durumundaki zorluklar devam ederse bunu uzatmayı planlıyor.

Bakanlar Konseyi Salı günü (17 Mart 2020), enfekte olmuş veya izole olması gereken tüm işçilerin iş kazası nedeniyle geçici izin almaya devam edeceğini belirleyen bir Kanun Hükmünde Kararname’yi onayladı. İşçinin ilk üç günün maliyetini üstlendiği ve şirketin ilk 15 gün içinde sorumlu olduğu kayıp Sosyal Güvenlik tarafından ödenecektir. Alınan bu karara göre enfekte olmayan işçiler ise enfekte olma riskiyle çalışmaya zorlanıyor; enfekte olan işçilerin ücretlerini ise şirketler değil, devlet ödüyor.

Hastane kapasiteleri yetersiz kaldığı için özel hastaneler devlet kontrolüne alındı.

Covid-19’dan etkilenen küçük ve orta ölçekli şirketlere likidite desteği sağlanacak mekanizmalar uygulanacak. Üç aylık taksitlere karşılık gelen ertelemeler ve moratoryumlara vergi uyumunu kolaylaştırmak için birtakım kredi hatları ve önlemler alınacak.

Açıklamaya göre “yaşlılara, bakıma muhtaçlara ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerine yönelik olmak üzere otonom topluluklar ve yerel otoritelere (belediyelere) 600 milyon Euro ile finanse edilecek”. Bir tarafta şirketlere 200 milyar Euro verildiğini diğer tarafta ise yoksullar için “belediyelere” 600 milyon Euro verildiğini görüyoruz.

Sosyal güvencesi olmayan ve ciddi maddi imkansızlıklar içinde olan ailelere enerji ve su temini ve telekomünikasyon hizmetleri garanti edilmektedir. Elektrik, su ve doğalgaz tedariğinin ödenmemesi durumunda bir ay boyunca kesilmemesi gibi… Yine işçiler ve emekçiler lehine dişe dokunur bir karar alınmadığını görüyoruz.

Hazırlayan: Çeviri Komitesi

Almanya Kaynak: https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Schlaglichter/Corona-Schutzschild/2020-03-13-Milliarden-Schutzschild-fuer-Deutschland.html
İspanya Kaynak 1: https://www.elperiodico.com/es/economia/20200317/coronavirus-economia-gobierno-flexibilizacion-ertes-liquidez-prestacion-desempleo-cotizaciones-7892935
İspanya Kaynak 2: https://www.eitb.eus/es/noticias/sociedad/detalle/7106052/coronavirus-medidas-sociales-economicas-aprobadas-gobierno-espana/