#KoronaRaporum: Farklı ülkelere bakış – 4 | Fransa, İtalya

246
Fotoğraf: Euronews

Dünyanın birçok ülkesinde Covid-19’a ilişkin önlem paketleri açıklanıyor ama bu paketler ufak farklılıklar dışında sermayeye güvence vermeye ve işçileri canları pahasına çalıştırmaya dönük paketlerdir. Haberlerimizde özellikle işçilerin durumuna dikkat çekmeye çalışıyoruz.

İtalya

İtalyan birimleri ve iş temsilcileri işçileri korumak için kontrat imzaladı. Hedef, koronavirüs salgınını yavaşlatmak ve az da olsa üretimi muhafaza etmek. Asıl amaç iki hedefi birleştirip iyi sonuç almak. İtalya koronavirüs vakası Çin’den sonra en fazla olan ülke. Ülkede Covid-19 bulaşarak hayatını kaybedenleri sayısı ise 5.476. (22 Mart 2020).

Ülke komple karantinada ve bu da haliyle eve siparişlerin artmasına neden oldu. Eve siparişleri getiren işçiler salgın nedeniyle bazı önlemler almak zorunda kaldı. Özellikle dev Amerikan şirketi Amazon, işçilere önlem olarak sadece müşterilerle güvenli bir mesafe içinde çalışmaları söylüyor. Ayrıca İtalya’nın çiftçiler birliği, özellikle göçmen işçilerin yeterince güvenlik olmadan çalıştırdıklarını söyledi.

İtalya’da koronavirüsten ölen kişi sayısı Çin’i geçti. Tüm ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Ülkede hayatın ne zaman normale döneceği henüz belli değil.

Özet olarak, İtalya bu krizi yönetmekte zorlanıyor ve bu sorun işçilerin durumuna yansıyor. Kısmen işçileri koruyan tedbirler alınsa bile, Hükümet tarafından yine şirketleri korumaya dönük önlemler alınıyor.

Fransa

Perşembe (19 Mart 2020) günü ulusal televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Başkan Emmanuel Macron okulların kapandığını açıkladı ve insanları, o sırada Fransa’da 79 insanı öldüren ve 3,600den fazla kişide enfekte olan virüsü yayma korkusuyla yakın temastan kaçınmaya çağırdı.

Uzun zamandır her cumartesi sokaklara dökülen Sarı Yelekliler koruyucu tıbbi maskeler giyerek Montparnasse Tren İstasyonu’ndan erken saatlerde Macron karşıtı sloganlar atarak yürüdüler. Öğleden sonra ise polisler tarafından Sarı Yelekliler’e karşı göz yaşartıcı ve sersemletici spreyler kullanıldı. 2000 polis sokaklarda devriye attı. Direniş, yakıt vergisi artışlarının tetiklediği 2018’in sonlarında ortaya çıktı ve Macron’un hükümetine karşı bir isyana dönüştü. Pazar günkü oylama Macron için önemli bir sınavdı. Sarı Yelekliler’in mücadele nedenlerinden biri olan Emeklilik Reformu’ndan Macron vazgeçti.

Covid-19’un Fransa’da da etkisini göstermesinden sonra işçiler için bir önlem alınıp alınmayacağına ilişkin ülkede tartışmalar sürüyordu. Fransa Sarı Yelekliler’in direnişi nedeniyle de bu anlamda halklar açısından dünyanın izlediği ülkelerden biri.

Ekonomistler, ekonomik krizi önlemek için en iyi yolun kısa vadeli tedbirler almak olduğu kararına vardı. Bu kısa vadeli tedbirlerde işçiler korunacak, düşük maaliyetli program çıkarılacak,  sağlık konusunda şirketler yardımcı olacak. Fransa bu önlemleri alırken 2008 krizinde alınan kararlardan örnek aldı.

Çoğu Avrupa ülkesi gibi Fransa da işverenler için hastalık izni maliyetini karşılıyor ve küçük şirketlere destek sağlıyor. Hastalık ve karantina durumunda işverenler tarafından karantina sürecindeki maaşlar da yatırılacak. Ayrıca çalışanlar, sağlık ve güvenlikleri risk altında ise “işten çekilme hakkı”nı kullanabilirler ve bu işlerini kaybetmelerine neden olmaz.

Paris’teki Louvre Müzesi’ndeki çalışanları ve sendikaları, virüsün ziyaretçiler tarafından yayılabileceği korkularını gerekçe göstererek bu hafta başlarında çalışmayı bırakmaya karar verdi. Yönetim bu duruma itiraz etti ancak dünyanın en çok ziyaret edilen müzesini ü. gün boyunca kapalı tutmak durumunda kaldılar. Yetkililer gelişmiş sağlık ve güvenlik önlemlerini açıkladıktan sonra işçiler işine geri döndü.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu hafta kısmi işsizlik ödeneğinin ve işletmelerin devlet finansmanını, devlet Yatırım Bankası olan Bpı Fransa’dan alınan kredi şartlarını hafifletti. Fransa, Covid-19’u “mücbir sebep” olarak ilan etti, yani tedarikçiler Hükümet ile olan sözleşmelerini yerine getirmediği için cezalandırılmayacak.

Fransa, Covid-19 tehdidinin okullar arasında dalgalanmasıyla bu hafta tepkisini artırdı ve çocuk bakımını bulamayan ebeveynlerin karantinaya girmesi durumunda tam ücret almasını sağlayacak bir acil eylem planı çıkarttı.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire Salı günü (17 Mart 2020) yaptığı açıklamada, Fransa’nın şirketlerine yardım etmek için kriz önlemlerinde 45 milyar Euroyu (50.22 milyar dolar) harekete geçireceğini ve ekonominin bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle %1 oranında daralmasının beklendiğini açıkladı. Le Maire, 45 milyar Euronun büyük bir kısmının, şirketlerin bu ay ödeyecekleri tüm vergi ödemelerinin ve bordro ücretlerinin ertelenmesi ve çökme riski taşıyan firmalar için bu tür ödemelerin iptal edilmesi için kullanılacağını açıkladı.

Le Maire, Fransız RTL radyosuna verdiği demeçte, “Şirketlere ilk acil ekonomik yardımımız olarak 45 milyar Euro’yu seferber edeceğiz, iflas istemiyoruz.” dedi.

Le Maire, paranın Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un Pazartesi günü açıkladığı 300 milyar avroluk devlet kredisi garantisine ek olarak geldiğini açıkladı.

Fransa için şimdiye kadar en cesur yaklaşımı benimseyen ülke olarak bahsediliyor. Çünkü sermaye ve küçük esnaflar için kesenin ağzı açıldı. Ama işçiler için yine dişe dokunur bir önlemin Fransa’da da alınmadığını görüyoruz.

Hiçbir şirketin, büyük ve küçük işletmelerin operasyonları askıya almaya yönlendiren hastalığın bir sonucu olarak başarısız olmasına izin verilmeyeceğİ vaat edildi. Hükümet yüzlerce milyar dolarlık krediyi garanti edecek, vergi ödemelerini geciktirecek ve küçük firmalar için kira ve faturalarını askıya alacak.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü (16 Mart 2020) televizyonda yayınlanan ulusal adreste “Büyüklüğü ne olursa olsun hiçbir Fransız şirketi çökme riskine maruz kalmayacak.” dedi.

Hazırlayan: Çeviri Komitesi

İtalya Kaynak 1: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-14/italy-unions-businesses-agree-to-virus-protections-for-workers
İtalya Kaynak 2: https://www.infomigrants.net/en/post/23581/coronavirus-in-italy-thousands-of-migrant-workers-abandoned-union-spokesman-says
İtalya Kaynak 3: https://qz.com/1820652/in-coronavirus-hit-italy-amazon-delivery-workers-want-more-protection/
Fransa Kaynak: https://www.france24.com/en/20200317-france-rolls-out-initial-%E2%82%AC45-billion-package-to-help-struggling-companies